8th October Current Affairs MCQs


1.  India’s first dolphin research centre to come up soon in __________.
A. Bengaluru
B. Raipur
C. Jodhpur
D. Patna
Answer: Option D
2.  This department unveils the Centre of Excellence for IoT in Haryana.
A. T-Hub
B. FICCI
C. NASSCOM
D. DSCI
Answer: Option C
3.  Who was appointed as the Vice-chairman and Managing Director (MD) of the Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS)?
A. Vineet Nayyar
B. Sushil Chandra
C. Ramesh Nair
D. Vinay Kumar
Answer: Option A
4.  The Parliament of this country approved a Bill to counter terrorist financing.
A. Afghanistan
B. Syria
C. Iran
D. Russia
Answer: Option C
5.  Who will be honoured as ‘Legend’ by Sport Australia Hall of Fame?
A. Adam Gilchrist
B. Richie Benaud
C. Neil Harvey
D. Ian Chappell
Answer: Option B
6.  Which of the following state launched a website and app to analyze drought situation?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Punjab
D. Tamil Nadu
Answer: Option A

7.  A leader who passed away recently was called the Nagaland’s Gandhi?
A. Arun Manilal Gandhi
B. Natwar Thakkar
C. T.R.Zeliang
D. Rajmohan Gandhi
Answer: Option B
8.  Which state government launched a scheme aimed to provide free electricity to farmers of the state?
A. Andra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Rajasthan
Answer: Option D
9.  Recently, Indian Post released a stamp to honour this.
A. Bodh Gaya Temple
B. Narayan Seva Sansthan
C. INDIAN HAND FAN
D. India – Papua New Guinea
Answer: Option B
10.  Who won Girls Title in IBSF World U-16 Snooker Championships?
A. Chitra Magimairaj
B. Vidya Pillai
C. Arantxa Sanchis
D. Keerthana Pandian
Answer: Option D
11.  What is the theme of the 4th edition of the India International Science Festival (IISF – 2018)?
A. Vigyan se Vikas
B. Building Partnerships Impacting Society
C. Science for Transformation
D. Making of a New India
Answer: Option C
12.  India’s Strategic Forces Command successfully test-fired Prithvi-II missile from __________.
A. Gujarat
B. Andra Pradesh
C. Odisha
D. Kerala
Answer: Option C
13.  The 86th Air Force Day of India is celebrated on which date?
A. 5th October
B. 6th October
C. 7th October
D. 8th October
Answer: Option D
14.  Who took charge as the Executive Chairman of the National Legal Services Authority of India (NALSA)?
A. Madan Bhimarao Lokur
B. Shivam Sircar
C. Manjit Kaur
D. Ramanathan S
Answer: Option A
15.  Who won the Japanese Formula One Grand Prix?
A. Lewis Hamilton
B. V. Bottas
C. M. Verstappen
D. K. Raikkonen
Answer: Option A
16.  Which country won the U19 Asia Cup 2018 title?
A. Hong Kong
B. India
C. Sri Lanka
D. Pakistan
Answer: Option B
17.  This company acquired the artificial intelligence (AI) service provider AuthMe ID Services.
A. HCL
B. Infosys
C. Reliance Industries Ltd
D. Bharti Airtel
Answer: Option D
18.  Union Cabinet approved the Second Protocol amending the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA) between India and which country?
A. Malaysia
B. Qatar
C. Singapore
D. Germany
Answer: Option C